Dlaczego warto jeść szpinak i jakie nietypowe danie można przygotować z jego udziałem?

Kulinaria

17-09-2020

Szpinak większości z nas kojarzy się z przykrym obowiązkiem z czasów dzieciństwa, kiedy to rodzice wręcz zmuszali nas do jego spożywania. Szpinak wcale nie musi być jednak przygotowywany tylko w postaci mało apetycznej papki – z powodzeniem można realizować na jego bazie smaczne i zdrowe sałatki, zupy oraz przepyszne danie, jakim jest łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim. Warto to zrobić tym bardziej, że szpinak słynie ze swoich unikalnych właściwości zdrowotnych, dla których warto sięgać po niego jak najczęściej.

W czym tkwi tajemnica właściwości zdrowotnych szpinaku?

Lekarze i naukowcy od lat zachęcają, abyśmy sięgali po szpinak możliwie jak najczęściej. Wynika to z bogactwa składników odżywczych, które znajdują się w zielonych liściach tego warzywa. Szpinak jest potężnym źródłem takich cennych dla naszego organizmu składników, jak m. in. witamina K, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, witamina C oraz kwas foliowy. Wysoka zawartość fosforu sprawia, że regularne jedzenie szpinaku pozytywnie wpływa na rozwój oraz stan układu szkieletowego, przez co szpinak powinien na stałe zagościć w diecie dzieci i młodzieży oraz osób starszych. Wysoka zawartość kwasu foliowego z kolei stanowi solidną zachętę do jego spożywania dla kobiet planujących ciążę oraz przyszłych mam.

Regularne jedzenie szpinaku w postaci sałatek, zup czy innych potraw pozytywnie wpływa także na wzrok. Warzywo to zawiera w swoim składzie całą gamę związków z rodziny karotenoidów, w tym zeaksantynę i luteinę, które poprawiają stan i zdrowie oczu chroniąc plamkę żółtą przed degeneracją, która często ma miejsce z wiekiem. Te same związki mają także zdolność do hamowania powstawania oraz rozwoju groźnej dla wzroku zaćmy. Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia natomiast, że szpinak pozytywnie wpływa na odporność całego organizmu oraz pozwala przeciwdziałać otyłości. Niestety, jedzenie szpinaku nie jest polecane dla każdego – z tego zdrowego warzywa, ze względu na zawartość szczawian, powinny bowiem zrezygnować osoby mające skłonność do powstawania kamieni nerkowych.

Dlaczego warto jeść szpinak i jakie nietypowe danie można przygotować z jego udziałem?

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – sposób na wykorzystanie szpinaku w kuchni

Nieodpowiednio przygotowany szpinak może skutecznie zrazić do spożywania tego zdrowego i pożywnego warzywa. Nie jest dobrym pomysłem także częste przygotowywanie na jego bazie samych sałatek i zup, które szybko się nudzą, a ich smak często nie jest tym, czego potrzebujemy. Na szczęście, na bazie szpinaku możemy przygotować także wiele innych zdrowych dań, które pozwolą zjeść nie tylko smaczny, ale przede wszystkim pożywny posiłek.

Do takich potraw należy łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, który wbrew pozorom, wcale nie jest daniem skomplikowanym w przygotowaniu. Do jego realizacji potrzebujemy następujących składników: 500 g filetu z łososia, 250 g liści szpinaku, 1 większej cebuli, 2 ząbków czosnku, 100 g kremowego serka, 3 małych arkuszy ciasta francuskiego, soli i pieprzu do smaku, odrobiny oliwy z oliwek oraz 1 jajka. Szczegółowy przepis na to danie oraz dokładne wskazówki jego wykonania są dostępne na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/losos-ze-szpinakiem-w-ciescie-francuskim/.