Wypadanie włosów – przyczyny i sposoby zapobiegania

Zdrowie

29-06-2020

Wypadanie włosów jest zjawiskiem normalnym i bardzo często spotykanym wśród ludzi. Najczęściej pomocy szuka się w gabinecie lekarskim lub aptece. Internet jest źródłem wielu rozwiązań jak zaradzić tej dolegliwości. Jakie są podstawowe przyczyn wypadania włosów oraz co należy zrobić, by temu zaprzestać?

Przyczyny utraty włosów

Wypadanie włosów jest naturalnym zjawiskiem. W ciągu jednego dnia możemy stracić nawet około 100 włosów. Nie wszyscy mają tego świadomość i niepokój pojawia się zbyt wcześnie. Problem wypadania włosów pojawia się w momencie gdy ilość utraconych włosów przewyższa tę wspomnianą normę. By móc właściwie poradzić sobie z tym problemem należy odpowiednio ustalić co jest tego przyczyną. Jest kilka podstawowych powodów. Jednym z nich jest nieodpowiednia pielęgnacja włosów. Chodzi tutaj zarówno o czynniki fizyczne jak i chemiczne. Może to być zbyt częste wiązanie włosów w kucyk czy kok. Częste rozczesywanie czy tapirowanie także prowadzi do tej dolegliwości. Zbyt częste korzystanie z suszarki, prostownicy lub farbowanie nieodpowiednimi preparatami. Warto zwracać uwagę na odpowiedni szampon, dopasowany do rodzaju włosów i skóry głowy.

Inną przyczyną nadmiernego wypadania włosów może być niewłaściwa dieta, zbyt duży stres, zaburzenia hormonalne, choroby skóry głowy (grzybica lub łojotokowe zapalenie skóry), choroby psychiczne, zatrucie metalami ciężkimi, przyjmowanie różnych leków np. podczas chemioterapii, niektóre choroby zakaźne, przewlekłe przeziębienie czy palenie papierosów.

Wypadanie włosów – przyczyny i sposoby zapobiegania

Sposoby na wypadanie włosów

By zaradzić sobie z wypadaniem włosów należy zaaplikować sobie odpowiednią suplementację. Powinna ona bazować na witaminach typu: H (biotynie), A, z grupy B, C oraz E. Witamina H występuje także w naturalnych produktach jak wątroba, jajka, marchew i szpinak. Witamina A obecna jest w mleku, serze, maśle czy pomidorach. Witamina C jak wiadomo najczęściej spotykana jest w różnych cytrusach. Witaminy z grupy B występują w fasoli, jajach, orzechach, czerwonym mięsie oraz wątróbce.