Zapiekanka pasterska w wersji tradycyjnej i wegetariańskiej

Kulinaria

24-07-2020

Zapiekanka pasterska to jedno z najpopularniejszych dań kuchni angielskiej. W tradycyjnej wersji powstaje na bazie mięsa jagnięcego, które można jednak zastąpić klasycznym mięsem mielonym. Miłośnicy puree ziemniaczanego oraz wegetariańskiej kuchni mogą się także pokusić o przygotowanie zapiekanki pasterskiej w wariancie bezmięsnym, na bazie zdrowych i pożywnych warzyw oraz czerwonej soczewicy. Oto, jak przygotować tradycyjną zapiekankę pasterską oraz jej warzywny odpowiednik.

Zapiekanka pasterska w klasycznej wersji mięsnej

Zapiekanka pasterska w klasycznej wersji składa się z dwóch warstw. Pierwszą stanowi mięso mielone (jagnięce lub wołowe do wyboru), a drugą puree ziemniaczane. Danie jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo sycące. Zaledwie kawałek zapiekanki wystarczy, aby zaspokoić nawet największy apetyt. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników: 500 g mielonego mięsa, 2 kg ziemniaków, 2 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek masła, 150 ml mleka, 1 jajka, 125 ml bulionu warzywnego, 1 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżki musztardy czeskiej, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i miksujemy na gładkie puree. Obieramy 1 ząbek czosnku, przeciskamy go przez praskę i dodajemy do ziemniaków wraz z mlekiem, masłem i gałką muszkatołową – odstawiamy. W międzyczasie obieramy cebulę i drugi ząbek czosnku, siekamy i podsmażamy na oleju. Do cebuli dokładamy mięso mielone, smażymy, a pod koniec smażenia zalewamy bulionem, dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość dusimy przez ok. kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i zapiekamy przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka pasterska w wersji tradycyjnej i wegetariańskiej

Zapiekanka pasterska w wersji wegetariańskiej

Wegetariański wariant zapiekanki pasterskiej powstaje bez dodatku mięsa, które zastępuje bogata w białko czerwona soczewica. Danie to jest lżejsze i mniej kaloryczne od swojego klasycznego odpowiednika, przez co świetnie sprawdzi się nie tylko dla wegetarian, ale wszystkich osób dbających o linię. Wegetariańska zapiekanka pasterska powstaje z następujących składników: ok. 700 g ziemniaków, 0,5 szklanki czerwonej soczewicy, pół cebuli, 2 ząbków czosnku, 1 marchewki, 500 ml przecieru pomidorowego, pieprzu, soli i tymianku do smaku.

Soczewicę zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, gotujemy przez ok. kwadrans i odcedzamy na durszlaku. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchew i dusimy całość przez kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz soczewicy), gotujemy przez kwadrans aż większość sosu odparuje. Na sam koniec gotowania dodajemy soczewicę, doprawiamy farsz do smaku. W międzyczasie przygotowujemy puree ziemniaczane. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy farsz z soczewicą, a na górze puree. Zapiekamy gotowe danie przez ok. 30 min. w temperaturze ok. 180 stopni – zapiekanka pasterska w wersji warzywnej jest gotowa do podania!