W jaki sposób walczyć z trądzikiem?

Uroda

15-06-2020

Trądzik jest zmorą wielu ludzi w młodym wieku, trudno się go pozbyć. Co gorsze, trudno znaleźć odpowiedni sposób na radzenie sobie z taką przypadłością. Powoduje u młodzieży trudności w akceptacji samych siebie, wpływa negatywnie na poczucie własnej wartości. W każdym przypadku zdiagnozowania trądziku młodzieńczego konieczne jest wdrożenie leczenia farmakologicznego oraz uzupełnienie go o prawidłową dietę.

W jaki sposób walczyć z trądzikiem?

Leki, prawidłowa dieta oraz pielęgnacja skóry

W walce z trądzikiem powinno połączyć się kilka metod zwiększających rezultat. Istotne są dobrze dobrane lekarstwa, wprowadzenie właściwej diety oraz dbanie o skórę. Trudno jednoznacznie wskazać, jakich produktów powinno się unikać, gdy pojawia się trądzik. Lecz z pewnością po części odpowiedzialne za taki stan rzeczy są zbyt duże ilości węglowodanów. Te o podniesionym indeksie glikemicznym skutecznie podnoszą poziom glukozy we krwi, co działa negatywnie na skórę. Tym samym obserwuje się nadmierną pracę poszczególnych hormonów. Na skutek tego gruczoły łojowe zatykają się i na powierzchni twarzy pojawiają się mniejsze lub większe krostki.

Co powinny spożywać osoby zmagające się z trądzikiem?

Osoby, u których stwierdzono trądzik powinny spożywać większe ilości produktów bogatych w cynk, witaminę E oraz karotenoidy. Wszystkie mają bowiem korzystny wpływ na kondycję naszej skóry. Należy pamiętać, ze wystarczy wyregulować ilości wytwarzanego łoju, by problem z niedoskonałościami zaczął się zmniejszać. Pomocny w tym zakresie jest kolagen mający wpływ na zwiększenie elastyczności i regeneracji skóry twarzy. Produktami bogatymi w cynk są przede wszystkim jajka, pestki dyni, nasiona słonecznika oraz kiełki, otręby pszenne, czosnek i cebula. Poleca się także spożywanie ryb i ostryg. W przypadku witaminy E ma ona najlepszy wpływ na gojenie ran po urazach oraz znacznie spowalnia starzenie się skóry. By dostarczyć ją do swojego organizmu zaleca się wzbogacenie diety o orzechy laskowe, migdały oraz oleje roślinne, a także produkty pełnoziarniste.