Produkty obniżające poziom złego cholesterolu we krwi

Zdrowie

15-06-2020

Ważna w tym przypadku jest profilaktyka i przeprowadzanie regularnych badań. Zaniedbanie ich może prowadzić do powstawania wielu schorzeń, z których większość stanowi bezpośrednie zagrożenie życia. Każdy człowiek powinien zdawać sobie sprawę, czy dotyczy go podwyższony czynnik ryzyka. Jeżeli tak – wskazane jest wykonanie wszystkich badań, dzięki którym wykluczy się lub potwierdzi obawy.

Produkty obniżające poziom złego cholesterolu we krwi

Na czym polega badanie cholesterolu?

W celu wykonania badania na poziom cholesterolu we krwi pobiera się krew z żyły. Tę czynność wykonuje się na czczo, o czym powinien pamiętać każdy pacjent. Wskazane jest również na kilka dni przed badaniem wprowadzić zdrową i zbilansowaną dietę. Po uzyskaniu wyniku stwierdza się, czy dana osoba jest obarczona podwyższonym cholesterolem. Uzyskuje się również informację na temat ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jeżeli wyniki okazują się niepokojące, wdraża się dalsze leczenie. Lekarz może przepisać właściwe lekarstwa i zlecić regularne kontrole stanu zdrowia.

Dieta obniżająca poziom cholesterolu

W celu uregulowania poziomu cholesterolu we krwi pomocna okazuje się właściwa dieta. Z cała pewnością i konsekwencją należy zrezygnować ze spożywania tłustych posiłków. Odradza się również jedzenie tuż przed pójściem spać. Właściwości obniżające poziom cholesterolu ma białko roślinne, dlatego jest polecane jako składnik codziennej diety. Odpowiednio duże ilości tego składnika występują na przykład w soi. Można ją dodawać do wielu potraw i w ten sposób dostarczać ją do organizmu. Produktami, które powinno się również wdrożyć do codziennej diety są rośliny strączkowe, które prowadzą do obniżenie cholesterolu LDL. Nadmiar tłuszczów zwierzęcych powinno zastąpić się tłuszczami roślinnymi. Do smażenia warzyw, czy innych lekkostrawnych potraw powinno się używać oliwy lub oleju rzepakowego. Można nimi również skropić przygotowaną sałatkę. Średnio powinno się spożywać codziennie do 3 łyżeczek oleju rzepakowego lub oliwy. Wprowadzenie do jadłospisu powyższych składników będzie miało doskonały wpływ na stan zdrowia.